2

Iunie – Decembrie 2018. O NOUĂ ETAPĂ DE IMPLEMENTARE A PROIECTULUI NEW GENERATION SKILLS

Programele laboratoarelor de inovare au fost lansate în toamna anului 2018 în șapte orașe europene, cu mare speranță și entuziasm din partea fondatorilor. Sesiunile de instruire și evenimentele aferente au căutat răspunsuri la întrebări importante ale lumii moderne, cum ar fi “Cum se va transforma o idee de afaceri interesantă într-un model de afaceri profitabil?” sau “Cum pot beneficia tinerii cu competențe digitale de oportunitățile oferite de piatra muncii?” “De ce ar trebui să ne implicăm în rezolvarea problemelor sociale ale comunității?”. Ideile principale ale rapoartelor laboratorului de inovare și rezultatele obținute până în prezent sunt prezentate în cele șapte orașe participante la proiect.

BELGRADE
Laboratorul de inovare din Belgrad și-a deschis porțile în Decembrie 2018. Noul spațiu comunitar are rolul de a sprijini tinerii cu intenții antreprenoriale, în sensul de a le stimula dezvoltarea ideilor inovatoare în vederea promovării potențialul creativ al tineretului și pentru dezvoltarea sentimentul de responsabilitate socială. Pe lângă sprijinirea sinergiilor interdisciplinare, laboratorul de inovare din Belgrad, în strânsă colaborare cu municipalitatea din Stari Grad, organizează programe educaționale, sesiuni de brainstorming și întâlniri menite să stimuleze competențele antreprenoriale ale tinerilor. Laboratorul oferă îndrumare, consultanță în afaceri și alte activități menite să consolideze competențele de comunicare, cooperare și leadership ale tinerilor.

GRAZ
Pe baza experienței elaborării Agendei locale pentru tineret, liceenii din Graz, tineri cu vârste cuprinse între 15-19 ani, sunt pregătiți pentru a înțelege importanța întreprinderilor sociale, în scopul îmbunătățirii competitivității inovatoare și a dezvoltării de noi tendințe de creștere. Spațiul de inovare a tinerilor este o nouă inițiativă a IBOBB Café, care stimulează cu succes și susține tinerii să recunoască inovația socială și antreprenoriatul social ca potențial de dezvoltare a carierei, încurajându-i pe tineri să se angajeze într-o inițiativă de startup. Cele cinci evenimente comunitare organizate până în prezent se concentrează asupra temelor privind tehnologia ecologică, tehnologie umană și nutriție. Identificarea bunelor practici, modelele ar putea aduce sectorul de afaceri mai aproape de tineri, în special în domeniul serviciilor, domeniu în care există un procent mare de angajabilitate a femeilor. Forumurile lor se concentrează pe diversitatea potențialului tinerilor, pe talentele acestora și pe beneficiile unei culturi integrate a eșecului. Cele mai bune idei vor fi dezvoltate în viitor în cadrul unui atelier de lucru de o zi și premiate în cadrul Youth Innovative Prize din Graz.

CLUJ-NAPOCA
Laboratorul Metropolitan de Inovare Socială din Cluj-Napoca susține tinerii să învețe din experiențele antreprenorilor și, în același timp, de a-și pune propriile idei în acțiune. Laboratorul organizează întâlniri cu antreprenori de companii de succes; oferă informații cu privire la programele existente pentru dezvoltarea afacerii; se implică pentru ca ideile inovatoare și firmele/administrația publică să se găsească reciproc; oferă consultanță privind regulile și reglementările de marketing privind drepturile de proprietate intelectuală; organizează evenimente de networking cu părțile interesate din domeniul inovării atât la nivel local, cât și la nivel internațional. Până în prezent s-au organizat patru module de instruire și o sesiune de pitch-ing în laborator sub deviza “Cum să construim o echipă inovatoare și cum să dezvoltăm o idee într-un model sustenabil de afaceri?”. S-a pus accent pe subiecte legate de vânzări și marketing, iar tinerii participanți au avut șansa de a-și prezenta propriile planuri de afaceri în sesiunea de pitch-ing. Tinerii cu cele mai bune cinci planuri de afaceri, au participat la Tabăra Internațională de Tineret de la Belgrad din iunie 2018.

LIBEREC
Laboratorul de inovare din regiunea Liberec, Republica Cehă, vizează dezvoltarea abilităților tinerilor în două domenii – digital și antreprenorial. Tinerii au oportunitatea unică de a învăța cum se proiectează și se tipărește în 3D, cum se lucrează cu instrumentele IoT (Internet of Things) și cum se transferă competențele tehnologiei digitale în activități antreprenoriale. Se va stimula sprijinul regional pentru inovare în Liberec – în primul rând pentru studenții și elevi de liceu pentru a-i ajuta la crearea de noi soluții inovatoare. Ideile de afaceri vor fi sprijinite în continuare prin mentorat individual și suplimentar, de alți parteneri regionali ai ecosistemului. “Sistemul de învățământ este învechit în ceea ce privește învățarea utilizării noilor tehnologii. Odată cu introducerea imprimantelor 3D și a kiturilor IoT, există multiple oportunități de a transfera cunoștințele de tehnologie digitală în noi activități antreprenoriale. Așteptăm cu nerăbdare să vedem cu ce idei vor veni tinerii și la ce nivel vor ajunge”, spune Michal Štefan, Manager de comunicare al Centrului de Inovații DEX din Republica Cehă.

MARIBOR
Laboratorul de inovare socială pentru tineret din Maribor, numit FEJS (T) SPEJS, a fost lansat în Septembrie 2018. Ca parte a laboratorului și a activităților campaniilor de comunicare au fost organizate regulat evenimente în comunitate și evenimente de networking pentru a ajunge la tineri în scopul de a-i inspira și invita să participe la modulele de curs din cadrul Pachetului dinamic de învățare. A fost organizată o întâlnire motivațională cu tânărul antreprenor Microbrewery, unde acesta și-a prezentat parcursul antreprenorial de la idee la propria sa companie. De asemenea, a prezentat tinerilor participanți diferite tipuri de bere și a oferit câteva mostre pentru degustare. Au fost, de asemenea, organizate și alte evenimente de networking, în care au fost prezentate activitățile proiectului, iar tinerii au fost invitați să participe la activitățile laboratorului de inovare. Evenimentele organizate au fost următoarele: Participarea politică a tinerilor; Meet & Greet cu antreprenori sociali din țări străine; Inovare socială, economie socială și antreprenoriat social; lipsa locurilor de muncă.

SOFIA
În prima lună de la lansarea sa oficială, Laboratorul de inovare pentru tineret din Sofia au găzduit 15 evenimente, inclusiv cursuri speciale de instruire privind conceptul de inovare, antreprenoriatul și implicațiile sociale. Echipa laboratorului de inovare din Sofia s-a mărit cu peste 180 de studenți, profesori, reprezentanți ai întreprinderilor și ong-urilor, cercetători, activiști în domeniul drepturilor omului, antreprenori sociali, specialiști IT, care s-au implicat în proiectarea activităților. Pe parcursul implementării programului au fost încheiate noi parteneriate cu organizații precum UNICEF, Asociația Nucleară din Bulgaria, Tineri profesioniști IEEE, Sumitul Game Dev, Consiliul Consultativ al tineretului din Sofia. Printre domeniile discutate s-au numărat mecanismele inovatoare de finanțare pentru proiecte sociale, utilizarea datelor deschise pentru a dezvolta un proiect, drumul de la prototip la produsele de piață, activități de divertisment cu scop educațional. Agenda laboratorului din Sofia este plină de activități până la sfârșitul anului și planificarea activităților pentru anul 2019 este deja în plină desfășurare! ÚJBUDA Laboratorul de inovare din Ungaria are un dublu impact asupra viitorului tinerilor: oferă un portofoliu de servicii și poate fi folosit ca o bază fizică solidă conectată la o anumită locație. Laboratorul încearcă să mențină legătura activă și continuă cu elevii din învățământul secundar și universitar și să acorde atenție nevoilor și intereselor acestora. Municipalitatea din Újbuda, care a înființat laboratorul, este coordonatorul sectoarelor academice, de afaceri și a celor civile și își propune să ajute la găsirea celei mai bune combinații dintre acestea. Obiectivul general este de a oferi servicii de consiliere în carieră prin metode personalizate, mentorat, îndrumare din partea profesioniștilor implicați. Sloganul Laboratorului este “Folosiți-vă abilitățile și găsiți-vă locul potrivit!”. În afară de acestea, laboratorul are o misiune specială: să definească și să identifice probleme și provocări sociale locale. Cu ajutorul Pachetului dinamic de învățare, grupuri de tineri au lucrat timp de mai multe luni în cadrul mai multor proiecte interesante. Scopul lor a fost cel de a găsi soluții pentru a-și îmbunătăți mediul, viața de zi cu zi din prezent și din viitor. Ideile lor au fost analizate în fața publicului: s-au creat 8 proiecte, dintre care 3 au fost dezvoltate în runda finală a concursului local de startup, unde 2 proiecte ale studenților ar putea primi primul premiu. Fiecare a primit un premiu de un milion HUF.

Așteptăm cu mare entuziasm anul 2019, când fiecare partener va prezenta noi rezultate. Continuați să le urmăriți munca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *